Persbericht: 40 bijzondere schepen tijdens Heusdense Havendagen

Vele historische schepen te bezoeken in de stadshaven van Heusden

Heusden, 23 augustus 2018 – Maar liefst veertig historische schepen meren op 7, 8 en 9 september af in Heusden voor de eerste editie van de Heusdense Havendagen. Er zitten bijzondere pareltjes bij, zoals een meer dan honderd jaar oude IJsselaak, een imposante bakdekkruiser of de laatste parlevinker van Nederland.

Prachtige vloot

De Heusdense Havendagen draaien allereerst om de schepen. De organisatie is trots op de prachtige vloot die in september de stadshaven zal bevolken. ‘Deze schepen behoren tot het varend erfgoed van Nederland. Ze herinneren aan een tijd waarin al het vrachtvervoer per schip verliep en geven de moderne bezoeker een inkijkje in het zware maar romantische leven van toen’, zegt Jan Willem Rodenburg, voorzitter van de stichting Heusdense Havendagen.

‘Grande dame’
Een van de topattracties is de paviljoentjalk Nooit Volmaakt. Dit museumschip toont hoe schippersgezinnen vroeger geleefd moeten hebben en is vrij toegankelijk voor bezoekers. Een andere aanrader is de IJsselaakDoor gunst verkregen. Deze ‘grande dame’ van meer dan 100 jaar oud, zal op zaterdag en zondag zandlosdemonstraties geven.

 

Zelf varen
Tijdens het evenement kunnen bezoekers ook zelf meevaren. Op zaterdag en zondag zijn er doorlopend afvaarten van historische schepen. Ook rondvaartschip Wiljo zal extra rondvaarten verzorgen. Voor kinderen biedt WSV Heusden gratis zeilles aan. Wie liever aan de wal blijft staan kan terecht bij het bassin met modelbouwboten. Beide dagen zijn er de hele dag demonstraties, waarbij bezoekers ook zelf aan het roer mogen staan.

Klaroenstoot
Op vrijdag 7 september opent om 17.00 uur de eerste editie van de Heusdense Havendagen. Precies tegelijkertijd zullen alle scheepstoeters luid klinken en de kanonnen bulderen: de Havendagen zijn begonnen!

Over de Heusdense Havendagen
De aanleiding voor de eerste editie van de Heusdense Havendagen is de viering van Heusden700 in 2018: gedurende het hele jaar viert de gemeente Heusden zeven eeuwen geschiedenis. Daar mag scheepshistorie niet bij ontbreken. Stichting Heusdense Havendagen organiseert daarom van 7 t/m 9 september 2018 een lang weekend vol scheepshistorie. De stadshaven en passantensteigers bevolkt door sleepboten, vracht- en visserijschepen en ander varend erfgoed. Op zaterdag en zondag zijn er verschillende zeemanskoren. Visnetten worden getaand, poon gebakken en paling gerookt.  Diverse marktkramen zorgen voor een gezellige sfeer, kinderen kunnen klompbootjes maken. Op zaterdagavond is er – mits het weer het toelaat – een filmvoorstelling in de open lucht.

De Heusdense Havendagen zijn gratis te bezoeken en geschikt voor zowel liefhebbers van scheepvaart als voor het hele gezin. Het volledige programma is hier te vinden. 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *